Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

23 Vilhonkatu
Salo, , 24240
Finland

0409106706

Osteopatiaa ja hierontaa ammattitaidolla Salossa.

Blogi

Yleisesti anatomiasta, fysiologiasta ja kehon toiminnasta

Mathias Lundqvist

Ihmiskeho on hyvin monipuolinen ja sopeutuva. Manuaaliterapeuttina (pätee myös personal trainereihin ja muihin urheiluvalmentajiin) toimiminen edellyttää kehon anatomisten rakenteiden ja fysiologisten toimintojen tuntemusta ja jonkin verran ymmärrystä biomekaniikasta ja kinesiologiasta. Eri ammattiryhmät painottavat eri asioita, esim. hierojalle lihasanatomia on tärkein, kun taas fysioterapeutti on eniten kiinnostunut siitä, miten saa vammautuneet kudokset palautettua toimintakuntoon ja miten ennaltaehkäistä tulevat vammat.

Anatomian opiskelun tavoitteena on ymmärtää, miten kehon eri osat ovat yhteydessä toisiinsa. Lihakset, luut, nivelsiteet, sisäelimet jne. eritellään ja nimetään. Toiminnalliset yhteydet eivät välttämättä anatomiassa ole tule selvästi esiin.

Fysiologiassa keskitytään kehon toimintojen tarkkailuun, esim. miten sydän ja verenkiertojärjestelmä toimii, mitä kehossa tapahtuu pelkoreaktion yhteydessä ja miten ruoansulatusjärjestelmän eri osat toimivat keskenään.

Biomekaniikassa keskitytään opiskelemaan miksi, miten ja millä tavalla liike toteutuu elävissä olennoissa. Esimerkkinä miten lintu lentää, kala ui tai ihminen juoksee. Biomekaniikka vaatii myös matematiikan ja fysiikan tietämystä, sillä erilaiset kuormituskaavat ja laskelmat ovat olennainen osa kokonaisuutta.

Kinesiologia on biomekaniikasta johdannainen tieteenala, jossa keskitytään nimenomaan ihmisen liikkumiseen ja liikkeisiin. Erilaiset analyysit (kävely, juoksu, heitto, nosto, lyönti) ovat kinesiologian vahvuusaluetta.

Voimailulajeissa sekä valmentajan että urheilijan on hyvä ymmärtää, miksi ja miten tehdään asioita ja mihin ne vaikuttavat.

Kaikki nämä neljä osa-aluetta ovat tärkeitä ihmiskehon opiskelussa ja ymmärtämisessä. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin eri alojen ammattilaiset painottavat eri osia tästä kokonaisuudesta. On kuitenkin tärkeätä muistaa, että jos haluat ymmärtää toimintaa, niin sinun kuuluu ymmärtää rakennetta. Ja jos haluat muuttaa toimintaa, sinun tulee tietää mitkä rakenteet sen mahdollistavat ja mihin se vaikuttaa. Valitettavan usein näkee ammattilaisia (tai ammattilaiseksi itsensä kutsuvia), jotka ymmärtävät hyvin vähän anatomiasta, biomekaniikasta ja kinesiologiasta mutta silti neuvovat ”parhaan tavan” tehdä joku liike tai suoritus. Ei tarvitse olla väitellyt tohtoriksi, jotta pystyy muita neuvomaan ja opastamaan, mutta vankka tietämys auttaa perustelemaan, miksi jonkun asian tekee tietyllä tavalla.

Asioita voi tehdä vaikeasti minimaalisella hyödyllä tai helpommin ja pienemmällä riskillä ja saada aikaiseksi parempi tulos. Lähtökohtana on sekä anatomian, fysiologian, biomekaniikan ja kinesiologian periaatteiden ymmärtäminen.

Ammattilainen ei pelkää kysymyksiä eikä suutu, mikäli joku kyseenalaistaa hänen toimintaansa. Niin kulunut kun tämä lause onkin, niin jatkuva oppiminen on erittäin tärkeä osa ammattilaisuutta. Olit sitten hieroja, fysioterapeutti, osteopaatti, kiropraktikko, PT tai urheiluvalmentaja, niin näiden neljän asian opiskelu kannattaa aina, sillä mitä enemmän sinä tiedät ja tätä tietoa osaat käyttää työssäsi, sitä enemmän voit olla asiakkaillesi hyödyksi.