Mitä on Osteopaattinen hoito ja tutkiminen?
Mathias Lundqvist
Osteopatia on manuaalinen terapiamuoto, jossa osteopaatti hyödyntää anatomian ja fysiologian osaamistaan paikallistaakseen kehon eri häiriötiloja ja sen kautta myös päättelee, mikä olisi paras tapa hoitaa niitä. Osteopatia eroaa mm. kiropraktiikasta siten, ettei hoidossa välttämättä käsitellä rankaa ja manipuloida (rusauteta) niveliä, vaikka joskus toki niin tehdään. Osteopaatti tekee yleensä kattavan haastattelun ja tutkimisen selvittääkseen mikä mahdollisesti on ongelman tai häiriön takana.
Osteopaatin koulutus on Suomessa nelivuotinen, ja sisältää anatomian ja fysiologian opiskelun lisäksi paljon käytännön tekemistä, sekä opiskelijoiden kesken että harjoitusasiakkaiden parissa. Tuki- ja liikuntaelimistön lisäksi käsitellään kehon sisäisiä rakenteita (sisäelimiä, nestekiertoa) sekä kallon rakenteita ja hermostoa.
Osteopatialla voidaan hoitaa menestyksekkäästi mm. suolistovaivoja, vatsakipua, päänsärkyä, alaselkäkipua, purentaongelmia, stressistä aiheutuvia somaattisia oireita jne. Vaikka kipu on yleisin asia, joka saa ihmisen hakeutumaan hoitoon, osteopaatti ei keskity pelkästään kivun hoitoon, vaan yrittää myös selvittää kivun juurisyyn. Hoitamalla kivun aiheuttamaa kudosta tai rakennetta (joka ei aina välttämättä ole siellä, missä kipu tuntuu), vaiva usein helpottuu eikä palaa yhtä nopeasti.
Itse olen koulutettu hieroja ja opiskelen osteopatiaa neljättä vuotta. Vastaanotollani Töölössä teen nyt hierontojen lisäksi myös osteopaattisia hoitoja. Hieronta sopii hyvin rentoutumiseen, lihasperäisten vaivojen hoitamiseen sekä itsepäisten ”jumien” aukaisemiseen. Osteopaattisessa hoidossa kehoa käsitellään enemmän kokonaisvaltaisesti ja ”lempeästi”, ja se on omiaan helpottamaan stressiä ja stressiperäisiä ongelmia, kehon eri asentovirheistä johtuvia kiputiloja ja hermostollisia vaivoja. Osteopatian yksi pääperiaate on, että keho korjaa omat ongelmansa, kunhan siihen annetaan mahdollisuus. Kun vaiva on paikallistettu ja hoidettu, oma tekeminen terveyden ylläpitämiseksi on avainasemassa. Annan myös kotihoito-ohjeet hoidon jälkeen, jotta vaivan hallinta onnistuu omatoimisesti.
Tervetuloa käymään!