Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

23 Vilhonkatu
Salo, , 24240
Finland

0409106706

Osteopatiaa ja hierontaa ammattitaidolla Salossa.

Alaselkäkipu ja miten sitä kannattaa hoitaa, osa I

Blogi

Alaselkäkipu ja miten sitä kannattaa hoitaa, osa I

Mathias Lundqvist

Kipu selässä. Noidannuoli. Iskias. Kaikki nämä ovat tuttuja isolle osalle meistä, varsinkin jos mittarissa on joko enemmän ikää tai kilometrejä. Kipuileva alaselkä voi olla kaikkea lievän ärsytyksen ja ”ei pysty liikkumaan” väliltä. Mikä sitten aiheuttaa alaselkäkipuilua ja mitä sille voi tehdä?

Karkeasti ottaen alaselkäkivulle on kolme eri syytä: Myofaskiaalinen eli lihas/faskiaperäinen, hermoperäinen tai nivelperäinen (luiset rakenteet). Raskauden aiheuttama ligamenttien ja nivelsiteiden löystyminen varsinkin lantion alueella voi myös aiheuttaa alaselkäkipua, mutta tämä kipu yleensä häviää kehon palautuessa raskauden jälkeen.

Myofaskiaalinen kipu on yleensä helposti hoidettavissa. Kireät lihakset reagoivat hyvin liikuntaan ja manuaaliseen hoitoon eli jumppa, putkirullaus ja hieronta auttavat. Ammattitaitoinen hieroja osaa muutamalla käsittelyllä rentouttaa lihaksia sen verran, että kivut joko vähentyvät tai häviävät kokonaan.

Hermoperäinen kipu johtuu hermokudoksen ärsytys- tai puristustilasta. Esimerkiksi välilevyn pullistuma lannerangassa aiheuttaa puristusta lähellä olevaan hermoon, jonka seurauksena syntyy kipua. Säteilyoireet nivusiin, lonkkiin ja alaraajoihin liittyvät yleensä välilevypullistumiin. Mikäli sinulla on säteilyoireita, niin kannattaa vakavasti harkita lääkärissä käyntiä. Akuutti välilevypullistuma ei hieronnalla tai fyssarin käsittelyllä lähde.

AdobeStock_247594279.jpeg

Nivelperäinen kipu johtuu melko usein joko nivelpintojen kulumisesta tai luisten rakenteiden virheasennosta. Näihin ongelmiin osteopaatti tai kiropraktikko/naprapaatti voi tarjota apua, varsinkin jos on kyse virheasennoista rangassa tai lantiossa.

Muitakin syitä on, kuten sisäelinheijasteet ja psykosomaattinen kipu, mutta näitä käsittelen myöhemmässä kirjoituksessa.

 Jos kärsit alaselkäkivusta, niin kannattaa miettiä seuraavaa: Milloin kipu alkoi? Onko se jatkuvaa vai ajoittaista? Mikä helpottaa, mikä pahentaa? Mihin tarkalleen kipu paikallistuu, onko joku liike esimerkiksi kuntosalilla mikä pahentaa kipua? Onko säteilyoireita? Näitä on hyvä miettiä etukäteen, sillä ammattitaitoinen osteopaatti, hieroja tai kiropraktikko kysyy joka tapauksessa kaikki nämä vastaanotollaan.

 Seuraavassa osassa kerron tarkemmin mitkä rakenteet aiheuttavat yleisimmin myofaskiaalista alaselkäkipua ja miten niitä voi itse hoitaa.